Monday, October 20, 2008

AEON KREDIT YANG TAK BAGUS

panas ati betul aku ngan AEON Cdt nie tau..mangkuk tol la..~~***kan dah dpt mangkuk ngan aku**~~ader ke patut nak reject permohonan tanpa ader reason..bangang tak??

aku: hello aeon cdt..sy nak tanya la berhubung dgn penolakan pinjaman sy..kenape ye?(ceeeaa..sopan tak ayat aku..hehhe)

CS (customer service): yer cik blh bg cik punya no IC..

aku: 820921-08-****..

CS: cik zuliana ye..maaf cik pinjaman cik ditolak

aku: sbb aper yer..

CS: just tulis kat sini kod 046..kami xtahu sebb aper ..kat sini tulis camtu je..sistem yg bt

aku: mana boleh aeon kredit tolak application sy tanpa ader reason..kalau awak ckp reason sbb gaji saya tak mencapai had minima sy boleh terima la..ni kalau awk ckp takde reason mmg tak logik..abis tuh aeon cdt suka2 tolak pinjaman org je la eh xde reason..bla..bla..bla..aku bebel lg...

CS: mmg cik sistem hanya tulis 046 jek..kami taktahu sbb ape..

aku: xpelah lepas nie sy ckp kat semua org AEON cdt takleh pakai sbb suka2 tolak pinjaman org tanpa reason..

(hahahha..sbb bngang aku ckp camtu la..ader lg la aku ckp2 ngan dia..tp malas la aku nak tulis semua kat sini)

boleh tak camtu diorg punya reason..masuk akal tak..dah la 2nd time aku bt application..pastu reject pon alasan yg sama..kalo korang panas ati tak??first time aritu pon gitu lepas tuh dia ckp xpe cik, cik bt la sekali lg application..mcm ******* jek tau main suh2 org bt lg sekalik lepas tuh reason gitu jugak..eee panas betul ati aku..kot dia kate aku punya gaji sikit benor ke aku leh la terima kan..xkesah la kan..ni leh plak ckp xtau sistem yg letak kod tuh..aikk ape punya sistem..korang gak yg bt sistem tuh kan..bukannya sistem tuh yg bt ngko kan..

aku geram bukan sebab loan aku kena reject..tp sbb jawapan yang diberikan mmg tak boleh terima langsung..loan reject tanpa ader alasan..tak masuk akal langsung..eee geram jek aku..

so pada korang2 semua..sape2 yg boleh explain kat aku naper jd camtu..amat2 aku alu2kan..kot2 korang mmg keje ngan AEON cdt ke kan and tau sbb musabab nyer..sila la jelaskan pada aku yg sememangnyer jahil nie..kot2 aku yg salah ke kan..so tolong2 la erk ;P




64 comments:

Suki Cida said...

Tahu tak AEON credit punya interest bapak punya tinggi?! Tak yah la bell pinjam Aeon credit... akak nasihatkan tak yah... akak tak clear sangat pinjaman apa yang bell maksudkan... tapi YM akak... hehhe akak ni kaki hutang bank... so dlm banyak hutang tu akak dah bandingkan semua rate... dr kad credit sehingga la ke credit barangan...tapi Aeon credit tak baguih! interest cilako tinggi!

biskutrajin said...

woho...mmg aeon pasni sy x lyan lgsung le cenggini...ish...lps bce suki cida nye komen, tkut le pulok

ZBELLEZA said...

yeke akak gitu..hurmm..xpelah ader la hikmah nyer yer kena reject tuh..keh keh keh..camtu boikot jek la AEON cdt erk..heheheh

♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥ said...

alahaiiii ciannyeee...tak pe takpe...sabo ek..hehee

ps- berita baek...anda telah ditag!..sila claim nnt ye..hehe...:P

Anonymous said...

Setiap permohonan yang kene reject ni ader sebabnyer...actually waktu korang buat permohonan kebiasaannyer akan di cek guna CYCRISS atau CTOS,,... dier akan cek korg punyer payment behaviour and other loans termasuk arr Car Loan, Housing Loan, Credit Card, and Personal Loan ngan Bank Lain..
kod 046 tu punyer maksud sendiri..hanya customer service ambank yang tau aper maksud kod 046 tu... tapi untuk pengetahuan korg pihak bank takkan bagi tau reasons dier knp tolak u all punyer Loan Application--- itu ader lah prosedur bank..

Cuber korg cek?
1) korang pernah ader tunggakan ker samada kereta, loan lain, rumah atau Credit Card lebih 2 bulan ke atas???

2) korang bekerja kurang dari 6 bulan dan rumah xder no Fix Line?
atau korang kerje lebih enam bulan atau lebih setahun tapi masih belum permanent atau masih kerje kontrak ngan syarikat korg??

3)EPF korang punyer potongan bulanan kurang dari RM165?

4)Slip Gaji korg tak carbonized? atau printed statement jer? Gaji kurang dari RM1500 bersih... atau sesetengah bank minta Income RM1500-2000. Klu u kerjer Govt Servant Korg ader kelebihan pinjaman ..korg cek arr sendiri... tapi kebiasaanyer potongan pinjaman Govt Serv ni ngan Biro Angkasa..atau koperasi.

5) Jenis pekerjaan, kebiasaannyer kalau korang kerje profession yang punyer risiko tinggi seperti Polis, Pramugara and Tentera atau apa saja...kemungkinan besar susah untuk diluluskan (Risiko Keselamtan ).

6)Korang susah untuk dihubungi untuk second verification, atau korang takder alamat tetap.

7) korang kena tinggal sekurang2 nyer dua tahun di alamat terkini, samada sewa atau rumah sendiri.. and korang kener ader alamat tetap, dan org yang boleh dihubungi selain keluarga.. (mesti alamat pun lengkap cth: berapa lama perkenalan, kerjer aper, no telepon, dan Gaji bulan ..kirenyer secong guarantor)


Korang cube cek..kalau ciri2 diatas takder kat korg maknanyer korg kener cek ngan bank negara!!!!!!!!!!! diorang ader semua rekod peminjam di Malaysia..kot2 korg blaclisted ker dalam Hutang2 lain , saper tau....

Wassalam ..
Yang Benar
malikz83@yahoo.com

Anonymous said...

sy setuju dgn malikz83 tu..n actly..ade betol nye..
one more thing..sy da pnah apply dgn ae0n nih..xde la teruk sgt..if kite btl2 nk pkai duit..mmg cpat sgt proses dia..x smp 3 ari if xde poblem..
ala..interest tu biase la..mane de bank/credit service yg xnk untung kn..kalo x nk byr byk..byr lump sum within a year..leh dpt rebate..
eheheh..sy bkn nk sokong aeon..tp ckp based on pengalaman..

Anonymous said...

Aku stuju psl aeon suke2 x approve loan ni..aku pun pnh apply jgk dlu..ms 2 sume ok la..mmg btol aeon nk fix line no yg kt umh @ ofis..(klu xde,mmg x approve) mcm kta malik 2 la..aku plak kna cmni.hari yg aku pegi apply 2,hari aku cuti..so,aku x available la kat ofis kan?bila aku msuk kja pg esk,s/visor aku bgtau aeon call cari aku.s/visor aku bgtau la yg aku ni cuti..tp staf aeon yg pekak lagi bangang tu..4,5 call kt ofis aku lps 2.ptg yg sma aku dpt sms dr aeon loan aku x lulus.aku ni pn,pegi la skali lagi kt aeon 2 bgtau keadaan sebenar..tp mcm 2 la..dia suruh aku apply smula..aku buat la..tapi dgn segala bangangnya aeon kredit ni,ptg yg sma jgk aku dpt sms loan aku yg ke-2 pn x lulus..so,apa ko agak malik?just 4 information,aku kja dlm perbankan xde la lma,cuma 5thun..loan ni sume mainan aku dlu..tp aeon pnya reason, MEMANG TAK MASUK AKAL..!!!
rapala_59@yahoo.com

Peja said...

arini personal loan AEON Kredit aku baru je lulus setelah 4 kali apply... aku pun xtau sbb ape kene rijek sebelum ni.

Anonymous said...

haha...kesian operator tu kene maki...jangan lah marah die hanya kerana kita tak dapat sesuatu..die kerja carik makan dan jawab apa yang patut majikan dia suruh dia jawab..kalau die taktau..nak buat macam mana..marah pun die tetap taktau..betul tak?..sebelum beli..pinjam..minta..fikir dulu..masa minta masa tu la kita tanya macam2..pape pun manage your money wisely..tq..(saya pun mangsa maki pelanggan..nasib2..)

Anonymous said...

kebiasaan orang yang buat personal loan dia akan mintak 10 kali ganda lebih tinggi daripada gaji yang dia ada.tetapi mana-mana bank kat malaysia ni pun personal loan dia akan bagi 2/4 kali ganda.pastu maximum 5 tahun.

ni mesti kes gaji RM 1.5k mintak RM 10k.tapi apa bezanya ko beli satu laptop SOny katalah bernilai RM 15k pastu dapat je laptop tu pagi petang tu ko jual balik? separuh harga.maka dapatlah RM 10k...cash hahahaaha.bodoh punya aeon.sendiri buat peraturan sendiri kena.kalau korang tengok kalau beli brang aeon tak tanya banyak.peraturan tak ketat.

tapi bila membayar balik tu dikira RM 15k la.tapi biasa interest barangan atau appliance cuma 1%.kaalu korang tersasul bayar pun cuma RM 20 ke bunga dia.


satu lagi kredit kad.mana2 kad kat malaysia ni ada advanced payment.cth korang amik ahbeng klasik credit kad.max limit RM 5k..korang boleh withdraw sesuka hati korang sebanyak RM 4k (75% daripada limit kad).tapi bunga dia 9.9%.membayar balik 3 tahun tak salah...so installment bulanan..padan muka la..


aku gerenti la ni mesti pasal personal loan mintak banyak sangat.

dani said...

malik aku nak tanya sikit...aeon kredit dalam kategori perbank kan ke?aku da dengar satu syarikat menawarkan perkhidmatan penyelesaian kredit dengan bank...AKPK agensi kaunsling penyelesaian kredit...tapi kawan aku kata aeon kredit bukan dalam kategori bank...dia kata lau aku da ctos ma aeon kredit tak da masalh tuk aku wt loan pe2 ma bank di malaysia ni...tapi tahun lepas aku nak buat asb loan aku tak lepas cz aeon kredit...nama aku dictoskan aeon kredit....aku lum cuba wt loan di bank lain g...so mungkin malik leh terangkan n mungkin malik tahu status aeaon kredit bank o tak...leh tak akpk bantu stle masalah aku ni....aku apply kredit kad lulus...tu yg mengherankan aku...n aku da rancangan tuk wt loan rumah....

Anonymous said...

Kepada commentor and blogger, pokok nya adalah kita harus berbelanja secara tunai dan kita akan sentiasa berada dalam keadaan tenang, apa yang saya boleh kongsikan adalah, byk org kita terutama melayu suka berbelanja ikut perasaan,perasaan mcmana? takut kalah, dengki, tak boleh nampak miskin and etc......sebenarnya ini adalah sifat bangsa kita........jadi kepada yang tak setuju boleh teruskan namun kepada yang setuju dengan komen saya ini, mari kita muhasabah diri dalam setiap perbelanjaan yang akan kita lakukan sebelum melakukan, cuba asing antara keperluan dan kehendak. sebagai contoh kalau gaji 2500 sebulan, janganlah beli kereta honda, pastu sewa rumah 1000,pastu pakai credit card 2-3 keping, bergayut telefon, barang make-up yang trendy,memang tak cukup.kerana kereta dah sah-sah 1000 sebulan+ rumah 1000, so balance 500....itu la pasal selalu outstanding......tp kalau gaji tersebut anda pakai myvi,sewa rumah 500-700, pakai ala kadar punya make-up, kurangkan bergayut,insyallah....cukup dan siap boleh bagi pada org tua lagi.....renungkan2 kerana ini lebih baik dari berhutang.

asiahnurfatimahdaud said...

mmg btol..saya dah 2x juga cube, tkde ape2 jawapan..bengong kan! nk kata gaji sikit...tklaa mampu juga nk bayar...loan umah kete dan kad kredit mmg tkde...mmg tkde hutang pun ngan mana2 institusi kewangan...ni kire 1st time...

Anonymous said...

AKU SBG AGEN KREDIT KAD N LOAN TA TERASA SGT DGN KOMEN KORG. HAK MASING2. KALAU TA APPROVE TU CUBA CEK NPE. MALIKZ83 DA BGTAU. MASA KORUNK ISI FORM MMG AKU TA TANYA SBB TAMAU BUANG MASA. NT KORG KATA LECEH PLAK. SO AKU JUZ TANYA YG BASIC2 JE. SELEBIHNYA BIAR HQ YG CEK.

SHAZ.

Anonymous said...

tumpang lalu...nak tnye...biasa rhb easy loan tu proses document yg die minta (bank statement 3 bulan & slip gaji)untuk approve ambil ms brpe lame erk?? aku commit 1 kete je(monthly rm310), basic sal RM2450.. keje 5 bulan lebih..(ade chance tak?)

Anonymous said...

Terus terang... Aku memang dah bengang berbakul2 dengan AEON Credit. Aku pernah request minta additional Gold Card + kad sedia ada. Boleh dia bagi share credit + increase RM500 jer. Sebab x puas hati, aku cancel. Gi kaunter utk cancelkn Gold Card tu siap bg balik. Pas 2 tahun kemudian, aku cuba buat Loan utk biznz. Senang2 jer kene reject dgn HSBC. Aku rase pelik... pastu cuba nak beli kereta, pun sama kene reject. Aku dah makin rasa sangat2 pelik. Cek punye cek, tanya member dlm HSBC dia kate aku ade hutang dgn AEON RM150 yg buat semua application aku kene reject. Alasan service charges utk Gold Card tak bayar. Memang celaka lah sampai ke mati mamat yg aku jumpe kat kaunter. Kalau dia hidup lagi biarlah tak senang sampai mati. Dia tak tunaikn tanggungjwb dia sampai menyusahkan orang lain. Aku gi AEON Tebrau, tanya apesal jadi camtu, Manager dia kata takde pun sy request terminate Card tu. Last2 dia siap minta aku bayar RM70 + RM150 utk settlekn hal tu. Dah pulak, siap kene tambah bayar pulak... sedangkn servis takde guna langsung... MEMANG AKU HARAMKN DUIT YG DIORANG AMBIL TU... akupun bayarlah supaya tutup kes...
Senang citer, servis AEON Credit adalah yang paling teruk & paling menyakitkan hati... Call customer servis, senang2 saja tutup line... Servis macam tahi...

Anonymous said...

Oh ya... logik tak orang yang bergaji RM10,000 dia bagi credit RM5000 saja? Tak masuk akal... Konon nak strict tapi servis macam #@$#...

Anonymous said...

Sya pn terima nsb yg sama.. hahaha..
My salary 2500++ monthly ada ke approved loan RM2,000.00. X logik lgsg. Pastu tnya knpa.. Jwpnnya x de reason.. Uhuhu.. Apa tu?? Simpan je la balik RM2,000.00 tu.. Thanks a lot.. X mau..

Anonymous said...

Xdelah truk sgt AEON ni ....sy apply ok jer..da 3 kali wat loan x penah reject...interest pun xdelah tggi sgt yg mcm cik kak tu tulis..kalo wat 5 thn memgla intrest tinggi..sama je mane2 bank...2 3 da apprOve ...
Rasa xdelah byk songeh mcm bank lain ...
Kalo da ada express kad lg senang proses...

Anonymous said...

Loan sy pn kne reject..g kt aeon branch isi form 21hb..dye submit 23hb da to0 blh plak tggu smpy ari ni..blh ckp TAK DI LULUSKAN...msk ni da 2 kli sy apply tw..nk kate bkn ahli dorg,,sblm ni bli tv xsmpy 6 bln payment sy wt full payment...argggggg!!!!!!tny sbb ape,blh ke jwp pihak kami xtw la cik,,abah die la...sy xcye ape korg ckp sbb tu try wt,,last2 cm ni..

Anonymous said...

aku apply ok je... kira aeon ni snang ar nak apply dr bank2 yg lain.. kalo bank2 lain, nk bg kat org gomen jek.. bila dgr swasta xmo bg.. tp aeon x.. jnji gaji ko byk.. hahaa... psl kna reject tu xtau la nape.. cuma yg x brapa bkenan tu sbagai pmegang kad kredit byk sgt org insuran call.. sbb cara nk byr dia kata payment statement msuk kad kdt punya statement... apa da x suka taw..

diana rasid said...

salam..sy ni bru nk apply tp xtaula ape nsib..huhuhu sy xad cmtment lagsung,n xpnah wat ap2 pnjman..bkrja da 1 tahun lbh. basic rm1800+insentif rm2500++ rse2 ade harapan tak??

Anonymous said...

haram jadah... tiga kali depa col utk memohon, tiga kali permohonan kena reject. aku sumpah dah tak mau layan depa.. yang aku heran, aku dapat aje lulus loan dari CIMB dlm masa AEON CREDIT col kali pertama. Kali kedua kena reject juga dan secara tak sengaja minta pula loan dari RHB aku dapat lulus. korang fikir2kanlah.. aku rasa AEON CREDIT sengaja nak bagi hati aku panas.. mcm lah aku nak sangat loan dari depa yang tinggi sampai 11% tu.. mungkin rahmat dari Tuhan. Alhamdulillah!!

sham said...

Geram betul la gan aeon br t'tunggak skit nk buat report polis mcm sial..ada ke cara aeon mcm tu asyk pakse2 org dh mcm ahlong dh..

Anonymous said...

salam.....sy pemegang express card n credit card aeon.......
sblm ni sy just cstmr biasa aeon b'mla dgn bli mto gn loan aeon....payment kekadang jerk sangkut TPI SBLM AEON KOL SY!SY KOL DIAORG DLU BG TH MUKIN BLN NI SY XDPT BYR???BLN DPN BYR....ok jerk diaorg xde lak sesengal ubi?
pas 2 wat installment laptop...pn ok jerk...intrest xtggi pn sthn 12% jerk...
pas 2 bla samsung tab pn ok jerk....
BUAT LOAN 3HRI PROSES DPT KPTSN 3 HR KMUDIA DIAORG KOL SRUH CHECK DUIT DH MSK 3K.....smuanyer ok jer.....dan yg terbaru diaorg siap ofer loan 6k dkt i....
klu dh th bln tu xleh byr kol la diaorg dlu jgn la smpai diaorg kol kt....skrng ni kta yg htang diaorg bkn diaorg htang kta....ada fhm!!!!!
dan pd yg ssh dpt loan cb check mkin pmbyrn htang sblm ni xbg @xbyr lnsung....
OPSSSS LPA NK BG TH GJI SYA BRU RM1600,TOLAK RMH RM450,KETE RM350,SUSU ANK LG!TNGGNG BINI LG....ok jerk....
dan esk loan 6k msk lg.....
pndai pnjm,pndai byr pandai la uruskn kewangan......

Anonymous said...

salam..sy apply cimb express hari senin,hr khamis die sms xlulus..sy cume ade loan kereta rm490..rhb loan rm297..sy nk apply aeon icash pulak..rase lepas x?masing2 loan tertunggak 1 bulan..gaji rm1600++..rase lepas x..huhuhu

Miss Pifey said...

huhuhu.....sy ade la loan motor gn nama sy tp org len yg bayar...last year di call twar 5k tp x lulus...awal thn nie di call lg dia ckp ade perubahan ape tah jd intrest dia jd kurang ckt..sy pn yee kn jela...2hari kmudian dia call fia ckp approve tp 4k je so intrest nye 1.2lbh kot..byrn balik 2thn bunga baru 1,100 x dela mahal sgt kn...ske2 je x tw nak wat pe duit 2...hahaha cimb lg mahal 2.lbh....

Anonymous said...

SALAM.............. SETIAP LOAN YANG KITA BUAT PIHAK PEMBERI HUTANG KENA PERIKSA BETUL-BETUL SAMA ADA KITA NI MAMPU BAYAR ATAU TIDAK.....DAN PERMOHONAN KITA AKAN DIMAKLUMKAN KEPADA BANK NEGARA....... TAPI KALAU TAK BAYAR ATAU ADA MASA MUDA-MUDA HUTANG TERTUNGGAK TAPI DAH BAYAR... NAMA KITA BELUM DIBERSIHKAN DEKAT CTOS ITU YANG KENA REJECT.... MACAM SAYA SAMPAI SEKARANG NAK BUKAK AKAUN DI MAYBANK PUN TAK BOLEH... NAMA SANGKUT( TAK KAT MANA AKU SANGKUT ) TAPI YANG HERAN SEMUA BANK OK JE..... TANYA MAYBANK PUN DIA ORANG TAK DAPAT JAWAB... AKU KENA CARI SENDIRI SEBABNYA.... SEDANGKAN BANK LAIN AKU DAPAT BUAT LOAN DAH BERATUS RIBU...... AEON OK JE.... SKALI POHON TERUS DAPAT.... CUMA KREDIT KAD JE BELUM... PIHAK AEON YANG CALL AKU... BUKAN AKU TERHENGGEH-HENGGEH NAK BUAT KAD KREDIT... 2X REJECT... N YANG KETIGA DAH LULUS... RM50 PASTI SUDAH KENA.. CUKAI KERAJAAN.....
TAPI MAYBANK YANG AKU SEDIH... SAMPAI ANAK-ANAK PUN NAK KENA BLACK LIST..... ADA PIHAK YANG TAHU KENAPA AKU X LEH BUKA APA-APA AKAUN KAT MAYBANK...

Anonymous said...

Sebab encik ade bela harimau kat rumah.

Anonymous said...

xlayak xpayah la kecoh2. tgk blik rekod kewangan sendiri,xtau blaja. aeon bg loan pd org yg bergaji rendah dan sederhana,loan brg2 yg bank xpenah/xakn buat,loan pada rekod loan yg pertama dan org desperate nk approve loan. byk org miskin dan bodoh aeon bagi pinjam,last2 sangkut byr nk salahkan pemberi hutang pulak.bangsat looo

Anonymous said...

Kalau ikut dari cite awk tu nampak memang aeon tu tak salah. Kod 046 tu adalah kod reason.. sama ada maksud dia gaji tak mencukupi ke, payslip tak meyakinkan ke.. yang salah tu staff yang pickup phone awak tu. sepatutnya dia sebagai call centre kena alert kod2 yang sistem tulis. sebab customer kena tau. Btw, awk jgnla mangkukkan sangat aeon tu. tapi mangkukkan staff tu sbb tak amik tau.. atau setidak tidaknya pas pada person incharge yang tau pasal kod2 tu..

Apa pun, sometimes make friend with them selalu dapat selesaikan masalah.. marah2 tabaekkk.. heheh tak selesai pon masalah.. loan siap reject lagi hehhahahah

Anonymous said...

Tak payah la nak emosi klo xdpt. Sepatutnya mmg pihak aeon credit atau bank walaupun staf x boleh beritahu kenapa reason reject. Diorang bkan suka bwat camtu tp mmg dah undang2 bank negara dan institusi perbankan bwh bank negara. Pernah denga bafia tak? Jadi klo loan x lulus tuh cuba call ccris dan ctos cek profile korang knp loan x lulus. Sy ckp ni berdasarkan pengalaman sbb sy staf bank yg handle personal loan utk cust. Mmg jd kesalahan klo staf teveal knp loan anda reject bleh dikenakan tindakan bwh akta bafia.

Anonymous said...

salam geng. dlm masa 1 thn aku guna pakai aeon n xdak hal pun. aku wat loan senang ja lulus. aku wat crdt cad pun senang jew.

Anonymous said...

Aku dah kena dah memg mcm syial tol.aku ada la kad kredit aeon n sblm ni memg pnh wat pl ngan aeon.beberapa bln lps ada la nak wat overlap la konon kat aeon.sblm 2 dia soh jelaskn baki semasa pl 2 n kad kredit br pl baru leh lulus.hbs sebln gj alih2 reject without reason.fuck off.

Anonymous said...

Emmm...hubby sy bru je beli kereta secondhand...sehari je da lulus.. Cuma ibterest tinggi ckit tp memng cepat je proses..mybe loan yg direject ada sbb tertentu.takkan takde sbb loan direject

Anonymous said...

bole sy th loan aeon lau nk wt overlap mcm mane?

Anonymous said...

Nak tanya lah.. say dah lulus kad kredit Aeon, dan apabila berbelanja bil semasa sebanyak RM1805.50.. bila check bil bayaran minimum sebanyak RM92.02.. kalau saya bayar bil tu sebanyak RM500.. lebih daripada bayaran minimum tetapi x bayar bil sampai habis.. caj memang dikenakan ke tidak? siapa yang tau, leh tolong jawab tak..

Anonymous said...

Bagi saya Aeon Credit ni xde la teruk sangat kalau nak dibandingkan dengan bank2 lain. Saya sekarang dah byk buat loan dgn aeon credit, buat loan motosikal, personal loan, kad kredit, semuanya mudah kalau ikut prosedur dan syarat, elok lagi kalau ada rekod pembayaran yg cantik. Kalau nak kata interest tinggi itu sebenarnya kita yg tentukan sbbnya kalau kita pilih buat bayaran jangkamasa panjang mmg la tinggi interestnya, mana2 bank pun camtu.. contohnya kalau nak beli motor guna skim "0" downpayment untuk pembayaran balik 3 tahun mmg la tinggi interestnya, jangan la complaint kalau itu yg kita pilih, sama la dgn loan2 yg lain. mana2 bank ada prosedur masing2, aeon credit x sama macam bank2 besar yg lain.

cieCT khadijah said...

klau ader tertunggak ngn study loan cm mne?i mean PTPTN or MARA?layak ke x dpt pinjaman dri aeon?

Anonymous said...

I do not even know how I ended up here, but I thought this post
was great. I do not know who you are but certainly you
are going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!

Feel free to surf to my page keep reading

Mohsin Hamid said...

salam semua.... sebenarnya aeon ni kalu nak senang dapat loan atau kredit card, kita kena beli barang dulu di seng heng atau mana2 yg ade aeon sebagai contoh beli smartphone.... bila kita dah start bayar 4,5 bulan payment cantik dia akan offer credit card insyaalah boleh jika gaji mencukupi.... untuk masa sekarang ni minimum 3000 for credit card.... lepas sebulan dua barulah cuba apply loan....... saya pon dah kena camtu before... punca nya beli smartphone je.... dpt credit card dan personal loan...

Anonymous said...

sy da antar borang mgu lpas ari rabu ptgta.p lom dpt cll da aeon berape lame kite kne tgu tuk tahu loan kite lulus ke tak

Anonymous said...

Salam.cam kes saya ni hari2 skt ati kt eaon ni yg bangang ni.saya beli moto n hilang.insurans dah lepas n bg duit kt eaon.tp dh sebln lbih eaon msh xbg lg balance saya lam 2rb lbih.dh tel cm2 alasan.mmg eaon ni mata duitan,mmg bangang n tipu org je keje dia.lau kt lambt byr,late payment caj mhl.tp bl fia lmbt byr kt kita,nk kira cm mn tu?

Anonymous said...

Aku ade wat pinjaman kat aeon kredit untuk loan kete, n aku ade gak wat personal loan. setakat ni alhamdulillah aku bayar. kalo lambat 2-3 hari bayar still diorang tak charge dan tak ganggu hidup aku. Skang ni aku guna credit card aeon plak untuk advance cash tapi belum kene start bayar lagi. Tu pun terpaksa guna sebab kete aku rosak. Huhuhu. Aku rasa untuk beli barang elektrik takpe dan personal loan takpe. Tak digalakkan guna credit card. Personal loan aku RM 5000 untuk 5 tahun jadi RM 7500. Lagi bagus dari OCBC Islamic, aku pinjam 9k je tapi kene bayar 18k. Gilo. Islamic hapenye camtu.

Anonymous said...

Aku pon bengang dgn sykt aeon kdt ni. Ada wt personal loan tp skg aku dh wt full stlment. Kira dh xde utang sesen pon dgn aeon. Punya lah x guna aeon ni nama aku still blacklist!!! Now aeon kdt dh aku remove frm my life!

Anonymous said...

salam sy nk tanya law kita buat personal loan kan pihak eon akan kol pejabat akan tanya staff nie berkeja kat situ ke x....

Anonymous said...

Sy pn pnah wt loan aeon creadit ok jew.stkat ni sy bt loamw ngan aeon creadit dh nk msk 4kx.ok je.sy siap da master card aeon lg.wlpn gaji sy bwh 2k.tp card sy da dlm 5k.ok je aeon bg sy pjman wlpn gaji sy x byk.so tepuk dada tnya ht.jgn ckp kalo x tau ape mslh kita k.

Anonymous said...

Aeon 100% better than easy.

Thomas Lim said...

Nak tanya kalau ctos sekat kat Section (E) pasal p1.com dgn digi, dpt buat loan kete x? SA kata xde masalah. Ni harini dah submit documents kat Aeon. Ntah lulus ke x. Kalau loan kat Ambank dgn PBB ok je ctos tpi kena guarantor sbb xde rekod kewangan kat BNM.

Thomas Lim said...

Kalau Ctos kat Section (D) ialah bankrupcy, Section (E) untuk Referee je. Rasa2 dpt x loan kete approved kat Aeon?

Anonymous said...

aq keje security gaji bwh 2k ok je..lulus je load aq buat dgn aeon. padahal first time bro aq nak buat utang ni

Anonymous said...

nama aku lan. aeon kredit mmg x bagus mcm hampeh....aku da lulus pinjaman beli barang dan dah isi borang auto debit tp ujung bulan aeon call surih baya kat kauntar..... bila aku nk minta pengesahan bank yang mengatakan x boleh buat auto debit dieorang x nk bagi pulak....aku sarankan jangan la korang amik aeon kredit... menyusahkan. kalau terdesak cubalah cari alternatif lain. pengurusan aeon kredit 100% memang x bagus!!!!!!

Anonymous said...

Slmt ptg..sy nk tny..sy bt personal loans kt eoan crdit nie.tp.da dpt pngln..ble da dpt pngln tu..smde llus ke x ek..

Anonymous said...

slm ..sy pekerja swasta btaraf GLC, nak loan kat bank leni x dpt dah basic nak rm2000. overlap pun x dpt, basic sy rm1600+elaun. last2 loan kat aeon rm3000 lulus dlm semggu.pastu cal plak tawar kad kredit,lulus gak dlm semggu..dpt rm6000. loan yg 3k tu bln mac bru start byor !! to aeon kredit kuantan..tq so much !

Anonymous said...

Aku ni da 3 kali belum lulus ni.baru ambik motor.siallah.beli keta pun x susah gni.

Anonymous said...

Baru tengah try loan kt aeon kredit.....harap2 berjaya.

Anonymous said...

Alhamdulillah.Dah lulus pun pada 10 may
aritu....


Anonymous said...

Nak tanya . . .kalau da buat loan aeon ni tap x lulus. . .brapa lama sya nak tnggu utk apply smula?

Anonymous said...

6 bln..ada statemen x cantik ..clearkn.tiada high payment.kwsp terkini.tiada masalah bank 3 bln.

Hellyna said...

Entahla....dh submiy 2 kali reject...kali petama...okay la pham reject...sbb br nk 6 bln keje new company...mah be reject...tp bila submit yg ke 2...siap bg bnm report...x ade hutang mane bank...semua document bg...ttp reject...staff yg baik hati kata..reject sbb high.komitment...x ade loan...gaji 1800..bnm report kosong..x ade black list...no phone umah tetap....masih reject...adohai..

Anonymous said...

46 is apply for third party.lol

jann said...

Ermm satu ag bhasa operator eon niey mcm celaka jew...yg hairan tu bgsa melayu yg xdak bhasa tu....kita ckp dgn sopan tp sembur dgn kata2 mcm along kutip hutang.pendek kata apapun yg brkaitan dgn eon kredit niey xpyah la nk cuba2 ...terasa mcm wat loan along tu..smpai mmpus aku meluat dgn eon kredit niey.puihhhhh

jann said...

Eon niey mcm along jer operator dia tu...xda bdi bhasa.kurang ajar

Anonymous said...

Salam shaz. U still kje aeon?